Sunday, August 16, 2015

Soarele. Casele cerului

      - partea a III-a -

      În mod tradiţional, Casele cerului reprezintă domenii de activitate din viaţa omului. Ele îşi extind funcţiile pe o paleta foarte largă, de aceea, rămâne în sarcina astrologului să determine, studiind planetele care le ocupă şi semnele care le guvernează, în  ce mod influenţează acestea viaţa omului.

     Aici încerc să le abordez ţinând cont în primul rând de faptul că, aşa cum am afirmat în postările anterioare, în astrologie Soarele reprezintă partea conştientă a omului şi, bineînţeles, Eul. Dacă este aşa, casa în care este plasat Soarele în astrograma unui individ este deosebit de importantă atunci când încercăm să descoperim domeniul de viaţă şi modalitatea prin care acesta reuşeşte să-şi dezvolte conştienţa de sine.  
Fiecare casă reprezintă o etapă a parcursului solar pe timpul unei zile şi totodată vorbeşte despre un domeniu al vieţii. Casele XII, XI, X, IX, VIII şi VII sunt case diurne, şi acoperă momentele din zi, cand Soarele este „deasupra” Pământului, iar celelalte, care se află sub linia orizontului (VI, V, IV, III, II şi I), sunt case nocturne, care nu sunt luminate de Soarele fizic, fiind noapte. De aceea, persoanele care au Soarele sub linia orizontului nu tind prea mult să se manifeste pe planul social, preferând cercul intim de colegi, prieteni, familie. Ceilalţi au o dorinţă mai mare să se exprime pe plan social şi au mai multă siguranţă de sine.
Pe parcursul anului, în fiecare moment, Soarele îşi aruncă razele în mod diferit asupra noastră. Lumina şi energia pe care ni le oferă sunt într-o continuă schimbare, şi, de fapt, nici o zi a anului nu este la fel cu cealaltă. Peste toate acestea se adaugă nuanţele fine prin care se manifesta lumina şi influenţa solară în fiecare moment al unei zile, când, aşa cum vedem, Soarele parcurge cerul, de la Răsărit la Apus. Toată lumea observă cât de diferite sunt umbrele pe care le aruncă Soarele pe timpul zilei şi felul cum cade lumina. Chiar şi atunci când lumina lui este filtrată prin nori, în zilele ploioase, acest lucru ne influenţează stările sufletului. Pentru persoanele sensibile şi pentru artişti, pictori, poeţi, regizori etc., lumina solară este un element esenţial în redarea unei anumite stări de spirit.
Aşadar, pentru partea subtilă a omului, momentul din zi în care deschide ochii în această lume are o importanţă deosebită. Este o mare diferenţă dacă acest eveniment important are loc vara, dimineaţa devreme, când Soarele tocmai răsare, sau dacă este după-amiaza târziu, când deja Soarele apune, într-o zi de toamnă târzie. Atmosfera momentului se imprimă în fiinta omului respectiv. Acest lucru se vede din poziţia Soarelui în Casele cerului. 
 
Cine are Soarele în Casa a XII-a este născut în zorii zilei, iar conştienţa lui încă mai păstrează o amintire a Soarelui spiritual din timpul nopţii. Viaţa lui este sub semnul amintirii lumii spirituale pe care încearcă să şi-o reamintească. De aici, şi denumirea acestei case de Casa karmei. Este o casă a cerului guvernată de semnul Peştilor, guvernat de planetele Neptun şi Jupiter, în care domină starea de semi-trezire a omului, când gândurile încă îi rămân agăţate de visele din timpul nopţii şi simte nevoia să îşi amintească ce a trăit în timpul somnului, în timp ce soarbe din cafeaua de dimineaţă. El vrea să aibă parte de un răgaz în care să fie singur, ca să poată medita la ce a trăit şi să se pregătească pentru intrarea în forfota noii zile. De aceea, cei care au Soarele în această casă, au presentimentul, sau chiar convingerea, că au mai trăit cândva şi simt nevoia să exploreze tărâmurile spirituale, simţind că până nu îşi clarifică trecutul, nu-şi pot continua existenţa. Aici apar şi bolile karmice, care vin tot din negura trecutului pentru a ne trezi şi pe care Soarele simte nevoia stringetă să le aducă în lumina conştienţei şi astfel să le „vindece”.
În Casa a XI-a, Soarele deja s-a ridicat pe cer, rupându-ne de ceea ce am trăit în timpul nopţii şi aruncîndu-ne în mijlocul oamenilor. Această casă stă sub semnul Vărsătorului, guvernat de planeta Uranus şi Saturn. Acest semn este semnul Omului care revarsă preaplinul experienţelor sale spirituale asupra semenilor săi. De aceea, cei care au Soarele în Casa a XI–a trăiesc bucurându-se de semenii pe care îi întâlnesc în fiecare dimineaţă, şi cu care doresc să atingă diferite ţeluri şi idealuri, pe care le aduc în planul concret din lumea spirituală care îi inspiră pe timpul nopţii. Aici există o mare doză de altruism, şi impulsul de a împărtăşi altora din ceea ce ai acumulat prin experienţele tale intelectuale şi spirituale. Conştienţa se îndreaptă spre oamenii din jurul lor, şi impulsul de a-şi aduce visele în realitate se face simţit, de aceea această casă se numeşte Casa anturajului şi a idealurilor. Aici omul încă mai are o mare încredere în posibilitatea de a aduce lucruri spirituale pe Pământ.
Casa a X-a - Casa autorităţii găzduieşte Soarele celor născuţi pe la miezul zilei. Aici îşi spune cuvîntul semnul Capricornului, guvernat de Saturn. Acesta aduce tendinţa de structurare, schematizare, condensare şi simplificare în scopul aplicării eficiente a ideilor în planul social concret. Aici este locul în care omul trebuie să se adapteze la lumea materială, să reuşească să se descurce şi să se manifeste în ea. De aceea, cei cu Soarele în această casă trebuie să se adapteze structurii clar definite a lumii materiale, reuşind să autodefinească în raport cu organizarea lumii pământeşti. De aceea, cei cu Soarele în casa a X-a sunt foarte implicaţi în viaţa socială, şi trebuie să-şi îndrepte atenţia spre problemele publice, administrative, politice sau sociale. De multe ori ei sunt conduşi de viaţă spre aceste probleme şi reuşesc să se remarce pe plan social. Astfel, ei vor fi implicaţi în situaţii în care li se va cere să-şi manifeste autoritatea şi să-şi asume responsabilităţi sociale.
În Casa a IX-a, Casa studiilor înalte şi a călătoriilor îndepărtate, omul doreşte să se cunoască pe sine ridicându-se pe un plan mai înalt, tind să ţintească spre limitele superioare umane, cautînd experienţe noi, care îl înalţă şi îl duc departe de tot ce a cunoscut până atunci. Săgetătorul guvernat de planeta Jupiter este stăpânul acestei case, ceea ce îl îndeamnă pe cel cu Soarele în aceată casă spre lărgirea perspectivelor prin studiu, prin călătorii îndepărtate şi chiar prin căutarea temeiurilor vieţii sociale în planul superior al legilor morale cosmice divine prin religie şi spiritualitate. Aceştia ar trebui să aibă experienţa libertăţii juste, care ţine cont de legile universului.
În Casa a VIII-a, când Soarele a început să coboare pe cer, apare sentimentul că Eul conştienţei exterioare slăbeşte şi că, pentru a ni-l păstra treaz, pentru a putea supravieţui în continuare, trebuie să ne ridicăm pe un plan superior, şi anume cel spiritual. Acum devenim conştienţi de misterul morţii, conştientizînd adesea că moartea nu este moartea Eului, sau că nu trebuie să fie moartea conştienţei de sine. De aceea, cei născuţi în această casă, au o puternică atracţie faţă de tot ce este în spatele sferei vizibile şi doresc să caute continuarea vieţii de dincolo de ea. Este Casa transformărilor, a trecerii din planul material exterior, în planul profund spiritual. Din păcate, mulţi oameni rămân blocaţi la o cunoaştere ocultă superficială, denaturată, care îi satisface într-o anumită măsură, dar numai pe moment, fiindcă această căutare a spiritualului prin magie şi alte manifestări care sunt doar nişte surogate periculoase este sterilă.
Alţii dezvoltă o atracţie exagerată pentru morbid, fiincă văd problema morţii exclusiv din punct de vedere fizic, fără să o poată percepe şi pe plan spiritual. Într-adevăr, această casă care este sub semnul Scorpionului şi al planetelor Pluton şi Marte, aduce cu ea prin experienţele vieţii celui care are Soarele aici, conştientizarea morţii fizice, dar şi al posibilităţilor de transformare dindărătul ei.

În Casa a VII-a, Casa căsătoriei şi a asocierilor, Soarele se apropie tot mai mult de sfera intimă a vieţii, care îl îndeamnă pe om să îşi restrângă cercul de persoane din jurul său. Aici nu este locul mulţimilor de oameni sau al dialogului impersonal, ci relaţiile sunt foarte personale, de la om la om, de aceea se şi numeşte casa lui TU, unde conştientizăm existenţa altei persoane şi încercăm să o percepem cât mai corect. Este apropierea şi asocierea cu altul în vederea dezvoltării ambilor. Această casă este sub semnul Balanţei, guvernat de planeta Venus, de aceea, cei care au Soarele în această casă ajung să se cunoască pe ei înşişi prin relaţiile cu alţii, prin asumarea responsabilităţilor care reies dintr-o colaborare conştientă şi matură.
Apoi, în Casa a VI-a, Soarele îi face pe nativii care încă nu şi-au găsit un sprijin destul de solid în lumea spirituală, să aibă un sentiment de insuficienţă, datorită faptului că lumina solară a dispărut complet şi ea transpare doar filtrată prin Pământ, fiind simţită numai spiritual. Aici apar sentimentele şi situaţiile de inferioritate, fiindcă aceşti oameni le percep şi le „acceptă” în acest mod. Probabil că atâta timp cât încă mai există o scară a valorilor care se orientează doar în funcţie de realizarea în planul exterior, aceste persoane se simt inferioare celor care au reuşit să aibă o slujbă bine platită, o funcţie importantă, sau o situatie materială de invidiat. În momentul în care ei conştientizează că valoarea omului nu constă neapărat în reuşita exterioară şi descoperă că atributele semnului Fecioarei, care guvernează această casă, sunt, poate, mai puţin strălucitoare, dar au o valoare infinită în faţa lui Dumnezeu, pot să se cunoască mai bine pe ei înşişi prin sentimentul compasiunii. Dacă au această revelaţie, ei manifestă o preocupare faţă de fiinţele defavorizate de boală, sărăcie, nefericire şi faţă de terapii care îi ajută pe alţii sau pe ei înşişi să-şi dobîndească liniştea şi starea de bine. Într-adevăr, cei cu Soarele în această casă ajung să se cunoască pe ei înşişi cel mai bine prin experienţa umilinţei, care te poartă până în străfundurile tristeţii şi privaţiunilor, a sentimentului propriei tale insuficienţe, ca mai apoi să te aducă la o percepţie de sine corespunzătoare. Dacă ai iubire în suflet, vei folosi această lecţie pentru a te dedica altora, fiindcă tu ştii cum este să fii slab, bolnav, nefericit, umilit şi de aceea îi înţelegi pe cei slabi. Dacă nu, vei avea parte, în continuare, până când vei ajunge să te cunoşti şi să te iubeşti pe tine, de experienţe umilitoare şi de probleme de sănătate care te vor supăra în timpul vieţii. Aici este casa adevărului crud, casa unde suntem nevoiţi să ne vedem dezbărcaţi de lumina Soarelui fizic şi trebuie să ne îmbrăcăm cu cea a celui spiritual.
Casa a V-a reprezintă locul în care lumina Soarelui este total filtrată prin Pâmânt. Dacă omul care are Soarele în această casă ştie să o aprecieze ca ceea ce a devenit ea, adică iubire, el se va cunoaşte şi pe sine prin trăirea sentimentului de iubire. Iubirea duce la procreaţie şi creaţie. Aici putem vorbi şi despre artă, nu numai despre procreaţie. Arta este creaţie în plan spiritual: lucrările de artă sunt copiii noştri spirituali. Această casă este locul unde ajungi să te cunoşti prin iubirea pe care o poţi dărui, prin modul cum o radiezi în jurul tău.Iubirea este o forţă, forţa spirituală solară pură, care poate lumina în întunericul nopţii. Astfel, Casa iubirii, a creaţiei şi a copiilor, este guvernată de semnul Leului, semn guvernat chiar de Soarele dătător de viaţă.
 Despre Casa a IV-a am mai vorbit. Aceasta este sub semnul Racului, guvernat de Lună, şi cei care au Soarele în această casă se simt foarte legaţi de familie, de patrie,  şi de tradiţii.

Fiindcă Luna este regina nopţii, ea aşterne vălul gros al inconştienţei peste Soarele spiritual din noi. Prin acest văl, adevărul existenţei noastre spirituale răzbate prin emoţiile, presentimentele şi chiar prin instinctele noastre. Dar e bine să le luăm în serios şi să le analizăm trecându-le prin filtrul gândirii. Altfel, ele ne pot duce uşor pe un drum greşit, al fantazării atîta timp cât nu le conştientizăm cauzele primare. Putem străpunge acest văl numai dacă traversăm mai întâi  sfera somnului profund din timpul nopţii în mod conştient. Pentru asta este nevoie de un anumit nivel de dezvoltare spirituală, la care poate ajunge orice om care doreşte cu adevărat acest lucru.
Casa a III-a este Casa comunicării şi a mişcării. Lumina zilei se anunţă deja, iar omul presimte că va trebui să iasă în curând în planul vieţii exterioare. O undă de nelinişte pătrunde în sufletul său şi el doreşte să se cunoască pe sine prin gândire, analizând raţional lumea exterioară. Sfera de interes se lărgeşte de-acum în afara căminului şi a familiei, iar omul vrea să cerceteze lumea care îl înconjoară în mod raţional. În cei care au Soarele în această casă, dominată de zodia Gemenilor şi Mercur, planeta informaţiei şi a intelectului, se naşte o stringentă foame de informaţie şi de comunicare. Nu e o zonă unde lucrurile se aprofundează foarte mult, dar nevoia de a se autodefini  prin contacte şi raţionamente clare este mare pentru cei care au Soarele aici. În această casă, lucrurile rămân încă în planul gândului, al ideilor şi al cuvintelor, adică nu la cel foarte concret al casei următoare.
Casa a II-a, guvernată de semnul Taurului şi planeta Venus, întrevede şi mai multă lumină solară fizică. Totul începe să se concretizeze în aşteptarea răsăritului, iar Eul devine conştient de sine prin amprenta pe care o imprimă asupra lumii materiale. Ceea ce produce el în mod concret îi confirmă existenţa şi, de aceea, cei care au Soarele în Casa bunurilor materiale, a muncii şi a câştigului propriu, pun mare preţ pe muncă şi se autoevaluează în funcţie de capacitatea lor de a ajunge la rezultate palpabile. În acelaşi timp, ei observă atent ce le place şi ce nu le place, reuşind să se cunoască în raport cu sentimentele lor faţă de lumea materială.
Casa I, numită şi Casa personalităţii, este la graniţa primei gene de lumină a Soarelui. Aici apare puternicul impuls de acţiune al Berbecului, guvernat de planeta Marte, care reprezintă începutul, gestul iniţiator. Cei care s-au născut chiar înainte de răsăritul Soarelui, se pot descoperi pe ei înşişi prin implicarea lor directă în diverse acţiuni. Competiţia şi comparaţia cu ceilalţi sunt primordiale pentru aceştia şi calea cea mai bună pentru a se cunoaşte. Ei trebui să lupte pentru a se impune.
Nici când vorbim despre poziţia Soarelui în Casele cerului nu se pot stabili categorii clare, fiindcă intervin foarte mulţi factori. Eul Superior al fiecărui om nu se află sub influenţa planetelor, ci mai degrabă se foloseşte de însuşirile planetelor pentru a-i modela omului evoluţia prin intermediul Eului său obişnuit în timpul unei încarnări. Acesta din urmă însă este influenţat de planete. Totuşi, Eul pământesc, reprezentat în harta astrală de Soare, este puntea noastră de comunicare cu Eul Superior, de aceea acesta trebuie să fie conştient de apartenenţa sa spirituală şi de legătura sa cu Eul Superior. Numai aşa, omul poate evolua şi îşi poate exprima libertatea în mod corect.