Friday, September 4, 2015

Soarele în tandem cu alte planete




Acum ar fi interesant de văzut cum anume ne influenţează viaţa contopirea forţelor solare cu cele ale planetelor. Aşa cum spuneam, Soarele are multe semnificaţii în astrologie, de la cele mai profunde la cele mai concrete. De exemplu, când studiem astrograma cuiva, Soarele semnifică anumite laturi ale vieţii sale sufleteşti şi fizice, cum ar fi vitalitatea organismului, modul de a-şi exprima emoţiile şi de a acţiona, relaţiile cu ceilalţi sau reuşita în planul social. În astrogramă Soarele simbolizează tatăl, soţul, pe acel care domină şi protejează. Fiindcă el reprezintă aspectul masculin, voinţa, acţiunea şi puterea exterioară şi interioară. Ca şi în cosmos, este o sursă de viaţă şi protecţie. Diferitele planete care pot fi în preajma Soarelui în momentul naşterii unui om, îşi lasă amprenta asupra modului de a percepe această lume şi de a se raporta la situaţiile vieţii.
În astrologie se consideră că Soarele reprezintă în harta unei femei soţul, tatăl sau tutorele. (Pentru bărbaţi, Luna din harta natală reprezintă soţia, mama, sora mai mare.)
Se spune că dacă o planetă este în conjuncţie strânsă cu Soarele, ea îşi pierde din putere, fiindcă Soarele emană cea mai mare energie şi anulează aproape total orice altă influenţă. Din punctul meu de vedere, nu cred că este chiar aşa, deşi Soarele domină, cred că şi el este influenţat în mare măsură de planeta cu care se învecinează şi percepţia noastră faţă de lume este influenţată de aceasta. Trebuie să avem mereu în vedere că în astrologie este vorba, în primul rând, despre influenţe spirituale şi să nu confundăm astronomia care ia în considerare doar aspectul fizic, cu astrologia. Fiindcă forţele planetelor sunt forţe spirituale şi acţionează altfel decât cele fizice. Şi poate că anumite combinaţii se armonizează atât de bine, încât ambele astre au de câştigat.


SOARELE ŞI LUNA



Soarele în conjuncţie cu Luna marchează întâlnirea a două forţe fizice şi spirituale care au o puternică influenţă asupra întregii noastre fiinţe.
În această situaţie, Luna dispare de pe cerul nopţii, fiind pe cer în timpul zilei, în „apropierea” Soarelui.
Aceste astre au calităţi foarte diferite, aproape opuse, încât sunt complementare, deci sunt strâns legate... Într-un fel, Luna este ca un tampon între noi şi energiile solare, fiind totodată sfera ierarhiei îngerilor, care sunt cunoscuţi ca mesageri ai fiinţelor solare către oameni, dar şi ca purtători ai gândurilor şi simţirii umane către sfera cerească. Deşi îngerii sunt ierarhia cea mai apropiată de om, ei ne pot face legătura chiar şi cu Dumnezeu. La fel ca Luna, ei sunt modeşti şi reflectă lumina zeilor solari pe timpul nopţii. Fără ei noi nu am avea tăria de a privi „Soarele în ochi” pe timpul zilei. Sfera lunară se întinde în jurul Pământului, formând un strat protector spiritual, aşa cum stratul de ozon ne protejează de forţele solare fizice. La fel ca Soarele, şi mersul Lunii ne învăluie treptat într-o paletă schimbătoare şi diversă de nuanţe care ne afectează nu numai fizic, ci şi sufleteşte şi spiritual. Datorită faptului că în această poziţie Luna nu reflectă spre Pământ lumina solară, ea pare că se retrage într-un loc ascuns privirilor noastre, unde desfăşoară o activitate total secretă. Chiar dacă noi nu o vedem, fiindcă este acoperită de lumina solară puternică a zilei, influenţa sa nu dispare, ci este încă foarte importantă, deşi acţionează într-un mod mult mai spiritual.
Astfel, am putea considera că cei care au acest aspect în harta natală sunt axaţi mai mult pe partea conştientă şi vizibilă a vieţii decât pe cea meditativ-visătoare. La fel, probabil că sensibilitatea, intuiţia şi emoţia, care ţin de latura lunară feminină, sunt umbrite de tendinţele practice şi de acţiune masculine, şi totuşi acestea radiază difuz, ascunse sau ignorate adânc în sufletul lor. 

 

Dacă încercăm să punem în balanţă importanţa celor doi astri pentru om şi Pământ, vedem că imensa energie a Soarelui este compensată de distanţa mică a Lunii faţă de Pământ, aşa că, putem spune că, măcar în această fază a evoluţiei umane, Luna ne afectează la fel de mult ca Soarele. Când e vorba despre studiul astrologic, trebuie să luăm în considerare poziţia planetelor, în cazul nostru a Lunii şi a Soarelui în zodii, poziţie care facilitează sau obstrucţionează manifestarea lor. Dacă Soarele este în domiciliu, exaltare sau trigonocraţie în zodia în care este conjuncţia despre care vorbim, cum ar fi Leul, Berbecul sau Săgetătorul, unde Luna este într-o poziţie nefavorabilă, este clar că predomină influenţele lui, dar dacă Luna ocupă o zodie favorabilă ei, cum ar fi Racul, Taurul sau Peştii, ea îşi manifestă neconstrânsă calităţile şi, chiar dacă este în conjuncţie cu măreţul Soare, îl va face pe nativ deopotrivă visător, creativ şi emotiv, mai ales că Soarele îşi pierde din putere în aceste semne. În semnele de aer, Soarele are mai multă putere, pe când în cele de pământ, Luna este în avantaj. Mai apar şi alţi factori, cum ar fi dominata temei natale etc, care îşi spun cuvântul.
Soarele ne arată modul în care percepe individul viaţa, conştienţa de sine. Astfel, Luna aduce un anumit subiectivism în percepţia celui care această conjunctură astrală, şi probabil că individul se percepe pe sine în strânsă legătură cu mama, familia, patria sa şi tradiţiile cu care a fost obişnuit, fără să fie în stare să se delimiteze total de ceea ce cunoaşte din copilărie. Mama şi familia va avea mereu un cuvânt greu de spus în viaţa sa.
Dacă este vorba despre o femeie, probabil că Luna ne spune că va avea parte de un soţ familist, alături de care va putea să se simtă ca în familia de origine. Din punct de vedere exterior, pentru o femeie, dacă Luna este lângă Soare, bărbatul important din viaţa ei poate avea multe trăsături lunare, cum ar fi emotivitatea, intuiţia, sensibilitatea, imaginaţia, creativitatea şi/sau o preocupare importantă pentru familie şi copii. De asemenea, el poate fi un om popular, patriot sau poate practica o meserie care are legătură cu femeile. Sau, poate fi, pur şi simplu, nativ sau cu Ascendent în semnul Racului.
Dacă va fi bărbat, probabil că, tot aşa, va căuta, în mod mai mult sau mai puţin conştient, o femeie care va fi pe lungimea de undă a familiei sale, care seamănă cu ideea sa despre mamă şi probabil că mama sau femeile în general vor fi importante în luarea deciziilor din viaţa lui. Chiar dacă Luna este redusă la tăcere în această situaţie, ea încă poate transmite mesaje mute puternice şi, oricum am lua-o, Luna va avea o influenţă majoră în viaţa subiectului. Se poate ca această apropiere dintre cele două luminarii să producă în anumite momente multă confuzie în viaţa individului, fiindcă poate exista o luptă sau o oscilaţie între latura sa conştientă, volitivă şi cea subconştientă, intuitivă şi pasivă. În funcţie de influenţele planetelor în tranzit peste harta sa, omul va înclina într-o parte sau în cealaltă. Asta şi datorită faptului că Luna dă un temperament schimbător, care îl face pe om să treacă uşor de la o stare la alta.
Ca o părere personală, nu pot crede că o persoană care are Luna în conjuncţie cu Soarele reuşeşte vreodată să fie complet obiectivă, ci cred că, oricât de mult ar fi orientată spre latura exterioară sau practică, va păstra mereu între el şi lumea înconjurătoare o mantie protectoare subiectivă ţesută din impresii şi idei adânc înrădăcinate în subconştient încă din primii ani ai vieţii.  
La fel ca întotdeauna, contează mult treapta de evoluţie a celui căruia îi interpretăm harta natală. Dacă acesta trăieşte încă numai în planul concret şi nu îşi foloseşte şi capacităţile sufleteşţi şi spirituale pentru a vedea mai mult, el nu poate „profita” în mod conştient de importanţa acestei poziţii şi nu va putea folosi forţele de germinare care sunt prezente în aceste momente. Dar dacă acesta priveşte dincolo de aspectul prozaic, el poate deveni foarte creativ, punând bazele unor proiecte viabile în plan concret.