Thursday, May 26, 2016

SOARELE ŞI MERCUR




 Conjuncţia dintre Soare şi Mercur este cea mai des întâlnită, fiindcă Mercur nu se îndepărtează niciodată prea mult de Soare. Mercur reprezintă mentalul inferior, adică intelectul, dar şi organele de percepţie şi, odată cu ele, capacitatea de a ne misca în această lume. Aşadar, el poate fi văzut, într-adevăr, în postura de mesager a zeului Mercur, fiindcă face legătura între noi, ca fiinţe spirituale şi lumea materială în care trebuie să trăim şi să evoluăm. Gândirea intelectuală şi percepţia concretă ne ajută să ne definim ca persoane individuale, lucru posibil numai aici, pe Pământ, chiar dacă acestea, pe parcursul evoluţiei noastre, ne îndepărtează pentru o vreme de sfera spirituală, făcându-ne supuşi greşelii şi subiectivismului. El e reprezentantul al gândirii intelectuale individuale, fără de care nu am putea niciodată să ne raportăm în mod conştient, ca fiinţe unice, la ceva exterior nouă. Deci, Mercur se ţine în apropierea Soarelui, pentru a ne ajuta să gândim cu propria noastră minte, avem propria noastră lume de gânduri şi să ne descurcăm cu problemele lumii pământeşti. În epoca noastră, intelectul este la mare preţ şi cineva care nu vrea sa si-l dezvolte, nu are prea mari şanse să evolueze în condiţiile actuale. De aceea, cea mai mare jignire pe care o poţi aduce astazi cuiva este să îi spui că e prost sau că nu se descurcă în plan concret.
Asta nu înseamnă că un Mercur pozitionat la distanţă mai mare de Soare arată că persoana în cauză nu dispune de calităţi intelectuale corespunzătoare, ci doar că acea persoană are o gândire şi o percepţie a lumii mai puţin intelectualiste şi că se bazează mai mult pe un alt tip de gândire, cum ar fi cea intuitivă. Bineînţeles că în această lume fiecare om are alte lucruri de învăţat şi nu avem voie, nici în cazul astrologiei, să tragem vreodată concluzii pripite sau să încercăm să catalogăm oamenii.
Ca toate lucrurile, şi această conjuncţie are două tăişuri. Atunci când Mercur este în conjuncţie cu Soarele - care reprezintă Eul si partea noastra constientă -, în funcţie de semnul în care se produce conjuncţia, dar şi de aspectele pe care acest tandem le are cu celelalte elemente ale temei, aceasta poate aduce beneficii sau prejudicii. Zodia în care se produce această conjuncţie este importanţă, pentru aceasta influenţează mult modul de a percepe mediul şi de a gândi al omului respectiv. O conjuncţie a acestor astre în semnul Peştilor va avea o cu totul altă coloratura faţă de una în semnul Leului sau al Capricornului.
Conjuncţia Soare - Mercur, bine aspectată, arată capacitatea individului de a trece prin filtrul raţiunii toate aspectele şi experienţele vieţii, arată o gândire trează, alertă, mobilă, o ancorare bună în lume şi încredere în propria raţiune. 
Dar dacă această conjuncţie este afectată de aspecte disonante, în funcţie de planetele implicate, ea poate arăta deficienţe în gândire sau comunicare, o percepţie greşită despre sine, subiectivism, incapacitatea de a trage învăţăminte din experienţele trăite, pesimism sau intelectualism exagerat, încapaţânare sau nesiguranţă etc.
Mercur este o planetă personală, care are un rol important în planul obişnuit al vieţii, rol evolutiv deloc de neglijat, fiindcă o casă fără o fundaţie solidă nu poate susţine un acoperiş sublim.
Soarele din astrogramă reprezintă ego-ul, dar şi Eul superior. De aceea, o apropiere a planetei Mercur de el, indică o înclinaţie puternică spre aspectele pământeşti ale vieţii. Nu vreau să spun că indică neapărat materialism, ci doar că în această viaţă omului respectiv i se cere să vadă totul, în primul rând, dintr-un punct de vedere raţional şi să-şi folosească gândirea mai mult în probleme care ţin de latura concretă. Cei care au această conjuncţie trebuie să pună accent pe comunicare, să aibă mereu contact cu mediul, să se „mişte” cât mai eficient, să se exprime cât mai clar şi mai logic, mai exact spus, să devină cu adevărat „descurcăreţi”. Ei se vor percepe pe ei înşişi ca fiind oameni raţionali şi, într-adevăr, întotdeauna când vor avea probleme, ei vor apela la raţiune, nu la sentiment, intuiţie sau la alte capacităţi. Argumentele logice sunt pentru ei imbatabile şi raţiunea este mai presus de orice în viaţă. Cei cu mai puţină înţelegere pentru alţii, sunt critici ori de câte ori întâlnesc persoane mai puţin dotate din punct de vedere intelectual. 
      Pentru femei, după cum am mai spus, fiindcă planeta care stă lângă Soare reprezintă tipul de soţ pe care il va avea, este posibil ca soţul să fie un tip descurcăreţ, comunicativ, raţional, practic şi critic, dar e posibil şi ca el să fie, pur şi simplu, născut chiar într-unul din semnele guvernate de planeta Mercur: Gemeni sau Fecioară. Am observat că, de multe ori planeta de lângă Soare o poate reprezenta pe soţie şi pentru un bărbat, asta poate pentru că, la urma urmei, nu suntem definiţi în primul rând de sexul nostru ci de eul nostru divin. Dar, şi aici, depinde foarte mult de fiecare caz în parte, de aceea nu se pot face generalizări... In astrologie ne folosim de nişte simboluri pline de sensuri, a căror semnificaţie poate fi  descoperită doar în urma unui studiu individual. 








No comments:

Post a Comment